Máte radi zelený čaj? Chcete schudnúť? Iste ste však o ňom nevedeli, že má veľmi pozitívne účinky na regeneráciu organizmu a zlepšenie funkcie metabolizmu.

Účinky zeleného čaju

Ako je všeobecne známe, zelený čaj patrí bezpochyby medzi veľmi dôležité prírodné suroviny, ktoré nášmu telu môžu dodávať široké spektrum látok, dôležitých pre podporu imunity a regeneráciu ľudského organizmu. Účinky zeleného čaju sú známe už po mnoho storočí. Aj preto je už od stredoveku veľmi populárnym liečivým nápojom, ktorému v skorších dobách bola prikladaná takmer až čarovná moc.

Podobne, ako káva, tak aj zelený čaj môže naše telo veľmi pozitívne povzbudiť a dodať mu veľa energie. Pitím zeleného čaju sa človek cíti viac svieži a plný energie i v prípadoch, keď sa o slovo hlási únava a prepracovanosť. Veľkou výhodou zeleného čaju je tiež jeho schopnosť pri boji proti obezite a civilizačným ochoreniam. Najmä pri chudnutí môžeme jeho účinky oceniť asi najviac, pretože zlepšuje fungovanie metabolizmu, zlepšuje náladu a osviežuje myseľ.

Ak sme sa už dali do chudnutia, iste tiež môžeme oceniť, že pitie zeleného čaju zmierňuje chuť na sladké a potláča chuť do jedla, ktorá často po cvičení prichádza. Ak trpíte cukrovkou, môžete tiež oceniť jeho schopnosť zlepšovať inzulínovú citlivosť organizmu, vďaka čomu môže dôjsť na zmiernenie príznakov nedostatku alebo naopak prebytku cukru v krvi.
Tabletky alebo čaj?

Chcete začať radikálne chudnúť a neviete si rady? Začínate uvažovať o užívaní tabletiek na chudnutie, ktoré vám sľubujú zázračne zhodené kilá bez nutnosti akejkoľvek práce? V tom prípade ste už asi tiež počuli o tom, že ako účinná zložka sa používa výťažok zo zeleného čaju. Buďme k sebe ale úprimní, koľko toho výťažku tu asi bude? Nie je preto jednoduchšie, ale aj výhodnejšie užívať čistý zelený čaj, v ktorom máte naozaj 100% látok a zaručene viete, čo do svojho tela dostávate? Verte, že áno, pretože čistým zeleným čajom sa nie je možné predávkovať, čo o čarovných tabletkách na chudnutie rozhodne neplatí.

Matcha – zelený čaj v prášku

Pomerne novinkou je tzv. Matcha čaj, teda tradičný japonský čas v prášku. Označenie matcha sa používa pre čaju, ktorý bol v skorších dobách veľmi obľúbený medzi japonskými samurajmi, hľadajúcimi pri šálke čaju chvíľkový odpočinok. Uvádza sa, že obsahuje až 15 krát viac účinných látok ako tradičné zelené čaje. Aj v tom tkvie jeho unikátnosť a vysoké renomé, ktoré si medzi milovníkov zelených čajov získal. Veľký rozdiel od klasického zeleného čaju môžeme vidieť už na prvý pohľad, pretože ide o sýty ošípaných, konzistenciou veľmi podobný múke. Viac informácií prinesieme v niektorom z ďalších článkov a alebo ich nájdete tu.
Pozitívny vplyv na telo pri cvičení

Ak sa rozhodneme aktívne páliť podkožný tuk, pitie zeleného čaju je presne tá cesta, ktorá nám môže dopomôcť k dlhodobej spokojnosti. Cvičíme Ak pravidelne, kedy v priebehu cvičenia popíjame kvalitný zelený čaj, môže sa podľa niektorých výskumov spaľovanie tukov zvýšiť až o polovicu. Musíte zvoliť samozrejme vhodnú obuv a v neposlednom rade tiež vhodný pohyb. Ideálne je svižná chôdza (ak nie ste zvyknutí vôbec cvičiť), prípadne beh, ak máte trošku kondičku. Voliť musíte aeróbne cvičenie – pri ňom telo najlepšie spaľuje uložené tuky. Dôležitá je dĺžka cvičenia. Ideálna doba je 1 hodina. Podmienkou je, že sa musíte stále držať v aeróbnom pásme (v určitej tepovej frekvencii, ktorá je ideálna práve pre Vaše telo na spaľovanie tukov).

Dôležitou súčasťou je aj kvalita samotného čaju, ktorý pri cvičení popíjame. Rovno môžeme zabudnúť na kupovaný vrecúškové čaj, ktorého účinky sú z tohto hľadiska minimálne a takmer mizivé. Ak už chceme aspoň trochu kvalitný čaj, mali by sme sa poobzerať po zelenom čaji Gunpowder, čiže strelnom prachu. Ide o najkvalitnejší variant Nebeského chrámu. Gunpowder sa vyznačuje značne silnou chuťou, vďaka ktorej pre dochutenie nepotrebujeme používať cukor. Okrem iného tento druh čaju obsahuje fluór, ktorý môže veľmi pozitívne pôsobiť pri boji so zubným kazom, pretože aktívne chráni a podporuje zubnú sklovinu.
Príprava zeleného čaju

Ak sa rozhodneme variť zelený čaj, mali by sme sa vyhnúť nechcenému zvyku, ktorý máme spojený s prípravou kávy. Pre správnu prípravu čaju by teplota vody nemala prekročiť 80 ° C, inak môže dôjsť k spáleniu čaju, čo má ďalej za následok znehodnotenie celého čaju, pretože takto vzniknutý čaj stratí svoju pravú chuť. Okrem straty chuti tiež môžeme naraziť na stratu dôležitých látok, ktoré sú v tomto čaji obsiahnuté. Tým celý čaj stráca svoju pridanú hodnotu, kvôli ktorej sme si ho chceli zaobstarať.